1-677-124-44227

info@yourbusiness.com

184 Main Collins Street | West victoria 8007

Follow us On Instagram

Lorem ipsum proin gravida nibh vel velit auctor alique tenean sollicitudin, lorem quis.

Top

Blog

Willy Schuurman: Het unieke totaalconcept van Maximaal Leven

Het unieke totaalconcept van Maximaal Leven

Willy Schuurman, inmiddels een bekende in de ouderenzorg en grondlegger van de beleeftuin, ontwikkelde wederom een nieuw concept. Ze wil de kwaliteit van leven vergroten voor mensen die in een zorginstelling wonen. Ditmaal met een totaalconcept die betrekking heeft op de fysieke leefomgeving, een passende bejegening en een dagbeleving op maat voor bewoners van zorginstellingen.

Willy, vertel eens over jouw drijfveer.

“Vanuit compassie ontstond mijn grote missie om de kwaliteit van leven te vergroten voor kwetsbare mensen die in een zorginstelling wonen. Jarenlang werkte ik als enthousiaste, gedreven en ondernemende activiteitenbegeleidster in een zorginstelling voor mensen met dementie. Later werd ik coördinator dagbeleving. Voor en mét cliënten en familie creëerde ik met aandacht en liefde een fijne dag. Toch voelde ik me tekortschieten. Ik kon immers maar op één plek tegelijk zijn. Ik zag blijdschap maar ook het verdriet van bewoners en familie. Want zeg nou zelf… thuis wonen is toch het fijnste? Juist omdat dát niet meer kan, maak ik me sterk voor een zo fijn mogelijke dagbeleving die ook geborgd is.”

Waarmee wil je de kwaliteit van leven verbeteren?

“Ik geloof er stellig in dat de kwaliteit van leven vergroot wordt door de uitvoering van onze totaalvisie. Dat betekent dat we kwalitatief hoogwaardige resultaten boeken op drie onlosmakelijk verbonden, fundamentele levensbehoeften. Dat is een fysieke leefomgeving die past bij de beleving van iemand met dementie. Deze is van grote invloed op zijn of haar geluksgevoel. Dit geldt zowel voor de leefomgeving binnen als ook voor buiten. Daarnaast is een respectvolle en positieve bejegening essentieel voor het welbevinden van bewoners, op een wijze die aansluit bij hun begrip. Maar ook een betekenisvolle dagbeleving op maat, in alle fases van het ziekteproces is onmisbaar bij die kwaliteit van leven.”

Hoe doe je dit concreet?

“Allereerst kies ik met zorg de juiste samenwerkingspartners uit voor alle diensten die Maximaal Leven biedt. Het begint bij betrouwbaarheid en vriendelijkheid. Vervolgens moet iemand goed zijn in zijn vak én zijn dienst van hoogwaardige kwaliteit zijn. Wanneer iemand dan ook de visie en missie van Maximaal Leven deelt en daaraan een bijdrage wil leveren, dan ligt een samenwerking voor handen. Zodat we vervolgens met elkaar aan dezelfde doelstelling werken en de beste resultaten boeken. Ik geloof dat deze samenwerking de krachtigste wijze is om de gestelde missie met elkaar te behalen. Dit doen we met experts in de groenvoorziening, tuinarchitecten, binnenhuisarchitecten, adviseurs omgevingszorg, gecertificeerde en gespecialiseerde coaches en ‘geluksbrengers’.”

Geluksbrengers? Wat zijn dat?

“Geluksbrengers zijn hartverwarmende mensen die zorgvuldig zijn geselecteerd op kwaliteit en betrokkenheid. Zij stellen zich dienstbaar op aan de bewoner en zetten hun expertise gepassioneerd en op liefdevolle wijze in. Zij bewegen geduldig en flexibel mee met de onvoorspelbaarheid van het gedrag van mensen met dementie. Met tijd voor aandacht geven zij geluksmomenten. Zij hebben allemaal iets unieks en passen zich aan iedere bewoner aan. Zij creëren fijne ontmoetingen en gebruiken hun expertise als hulpmiddel om in verbinding te komen met de bewoner. Dit kunnen zij ook zonder woordentaal en bouwen langzaam en respectvol een vertrouwensband op. Dit creëert ontroerende uitwisselingen, verwondering en plezier. Maar altijd dagbeleving op maat vanuit negen thema’s.”

Wat bedoel je met dagbeleving op maat vanuit negen thema’s?

“Ieder mens is uniek, ook de mens die in een zorginstelling woont. Zij verdienen een fijne dagbeleving op maat. Dit is ongeacht de fase van iemands ziekteproces. Maximaal Leven heeft hierop een duidelijke visie ontwikkeld en biedt zorginstellingen totaalpakketten aan, aan de hand van negen herkenbare thema’s. Dit zijn thema’s waar mensen al belangstelling voor hadden voor ze in de zorginstelling gingen wonen. Deze geven geluksbrengers op maat aan hen terug aan de hand van de eigen voorkeur, in iedere fase van hun ziekteproces en passend bij het moment van de dag of de week. De belangstellingsthema’s zijn kunst & cultuur, muziek, bewegen, dieren, kinderen, sport & spel, aan tafel, buiten en zintuiglijke dagbeleving.”

Hoe kom jij aan zoveel geluksbrengers?

“Als ik terugkijk op mijn leven heb ik me altijd bezig gehouden met mensen aan elkaar te verbinden, mensen te helpen en mensen blij te maken binnen de mogelijkheden die er waren. Dit was zowel in mijn privéleven, als mijn betaalde banen, als ook in mijn vrijwilligerswerk. Mijn sensitieve vermogen is sterk ontwikkeld. Kon ik daar vroeger nog wel eens last van hebben, nu zie ik het als een onmisbare gave bij dit werk. Mijn netwerk aan ‘pareltjes’ is daardoor groot. Maar nooit genoeg om zoveel zorginstellingen te voorzien van geluksbrengers. Daarom organiseren we structureel informatiebijeenkomsten voor potentiële geluksbrengers en voeren we ook wervingscampagnes. Geluksbrengers nemen altijd deel aan zo’n bijeenkomst en volgen de verplichte basistraining van Maximaal Leven.”

Je ambitie is om dit landelijk te ontplooien. Vertel eens!

“Ja, het is weinig bescheiden, maar wel degelijk mijn ambitie. Dat komt omdat de noodzaak zo groot is. Ik denk groot, maar zet kleine stapjes. Zodat we op een degelijk fundament kunnen bouwen en vervolgens groeien. Het is belangrijk om mensen hier eerst enthousiast voor te maken. Maximaal Leven moet geen eendagsvlieg zijn. Daar is de doelstelling te belangrijk voor. Toch is er ook in andere steden al belangstelling voor en groeit het netwerk in Amsterdam, Utrecht, Amersfoort en andere grote steden.”

Hoe kwam je op de naam Maximaal Leven?

“ In maart 2018 appte ik mijn netwerk met de vraag om een allesomvattende naam te bedenken voor een onderneming die voor kwaliteit van leven staat. Daarbij moest de inzet van de drie onlosmakelijk verbonden levensbehoeften meegenomen worden en niet zorg-gerelateerd zijn. Ga er maar aan staan! Ik kreeg heel veel reacties. Slechts één bleef er hangen. Op de website van Maximaal Leven, bij verhalen kun je precies lezen waarom. Het was in ieder geval het levensmotto van Hein. Hij stuurde me die een half jaar voor zijn overlijden: “Maxi X Leven! Ja, ook als het leven dunner wordt”.  Als er iemand wist om het maximale uit het leven te halen, zelfs als het leven dunner wordt, was Hein dat wel! Het logo is daar uiteindelijk ook uit ontstaan. Maximaal Leven is een beweging die in gang is gezet, waarbij steeds meer mensen zich aansluiten. Ik merk dat het mensen van alle leeftijden raakt. Zij weten: Niet het vele is goed, maar het goede is veel!”

Ook geluksbrenger worden? Zie www.maxixleven.nl.

 

 

 

Delen:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Spring naar toolbar